top of page

Gatis Ošs: Tikai balstoties kvalitatīvos datos, mēs varam pieņemt pamatotus un profesionālus lēmumus



Ikviens no mums ir datu analītiķis, jo savā ikdienā pieņemam daudz un dažādus lēmumus – lielākus vai mazākus, svarīgākus vai ne tik ļoti. Neatkarīgi no tā, kā iegūstam datus, pamatojoties analīzē vai savā pieredzē, mūsu nākotne balstās tagadnē pieņemtajos lēmumos.


Nereti mūsu pieņemtie lēmumi nav saprotami mums pašiem. Šādas situācijas var rasties, ja nespējam izskaidrot iemeslus vai datus, kāpēc konkrētais lēmums ir tāds vai citādāks. Izpratne par datiem ir vērtīga valūta, kas sniedz skaidru vīziju par nākotnes scenārijiem. Tikai balstoties kvalitatīvos datos, mēs varam pieņemt pamatotus un profesionālus lēmumus, radot jaunas kopsakarības, kas noved pie inovatīviem risinājumiem. Datos balstīta lēmuma potenciāls ir neizmērojams dažādos līmeņos, no uzņēmējdarbības vides līdz valsts aparātam, tas var sekmēt biznesa izaugsmi un konkurētspēju, bet arī valsts strauju, efektīvu un ilgtspējīgu attīstību.


Informācijas tehnoloģijas (IT) gluži kā citas nozares, pieņem datos balstītus lēmumus. Atšķirība vien tajā, ka IT nozarē spējam atšifrēt dažādas situācijas un piemērot attiecīgus rīkus, lai situācija tiktu atrisināta un saprasta korekti. Šajā laikā, kad visi mācāmies dzīvot ārkārtas situācijas apstākļos, mums jo īpaši būtiski ir spēt ikdienā kopā mācīties datus izmantot pilnvērtīgi. Šobrīd IT nozare ir spēcīgs atbalsts citām nozarēm un esam gatavi palīdzēt mācīties par datiem un pieejamajiem risinājumiem.


Maija garumā virtuāli Cēsīs norisinājās pirmais datu hakatons, kur tika atvērtas datu kopas, kas īpaši nozīmīgas pašvaldībai – novada uzņēmējdarbības, tūrisma un izglītības rādītāji, iedzīvotāju skaita izmaiņas, organizācijas darbinieku sadarbības un citi. Šodien varam slavēt Cēsis par viņu digitālo drosmi un azartu iet līdzi laikam un apgūt jaunākās tendences datu analītikā. Citas pašvaldības ir laipni aicinātas piedalīties!


Mūsdienas bez tehnoloģijām nav iedomājama ikdiena un tikai no katra paša ir atkarīga, cik kvalitatīva tā būs. Jo vairāk apgūsim šodien, jo vairāk iegūsim rīt - gan savā personīgajā, gan pašvaldības vai valsts attīstībā. Mēs ticam, ka, sadarbojoties vienam ar otru, varam radīt inovācijas un veicināt starpnozaru sadarbību.

Join our miling list! Don't miss other exciting stories!

bottom of page