top of page

Alus darītavas “Valmiermuiža” digitalizācijas līmenis - vidējs

2019. gada nogalē Latvijas Informācijas tehnoloģiju klasteris sadarbībā ar Latvijas augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klasteri organizēja pirmo savu biedru - IT ekspertu - vizīti uz alus darītavu “Valmiermuiža”, lai sniegtu padomus digitalizācijas jautājumos. Kopējais vērtējums - digitalizācijas līmenis alus darītavā “Valmiermuižā - vidējs.


Alus darītava “Valmiermuiža” piedāvā augstākās raudzes alu, kas darīts Latvijā, sniedzot niansētas, pārbaudītas un drosmīgas Latvijas garšas. Šobrīd Valmiermuižā radīte dzērieni aizņem mazliet virs 1% no kopējā alus tirgus Latvijā, tādējādi iezīmējot katra radītā dzēriena īpašo sastāvdaļu - brūvera jeb meistara klātbūtni.


Kāpēc mazai alus darītavai ir nepieciešami digitālie risinājumi?


IT eksperti, apskatot alus darītavu un ieklausoties saimnieka Aigara Ruņģa stāstītajā, atzīst, ka arī darot augstākās klases alu, kam būtiska ir brūvera klātbūtne, ir nepieciešami tehnoloģiski rīki, kas atvieglo ikdienu. Piemēram, ir iespējams digitalizēt gan brūvēšanas, gan grāmatvedības uzskaiti. Nesakārtota un neefektīva iekšējā sistēma ne vien patērē daudz laika, bet arī līdzekļus, kurus varētu veltīt jaunu garšu radīšanā.



“Valmiermuižas” saimnieks A. Ruņģis norāda, ka


“vēlos, lai manā brūzī notiek nevis IT risinājumu revolūcija, bet gan organiska evolūcija.”


Jā, pasaulē šobrīd tiek digitalizēti daudzi procesi, taču notvert latvisku alus garšu spēj vien izcilākie meistari, kuri glabā mantotus alus radīšanas noslēpumus, tāpēc svarīgi, ka IT risinājumi ir tādi, kas palīdz meistaram būt vēl meistarīgākam.


Valmiermuižas saimnieks pauž cerību, ka 2020. gadā alu varēs tirgot internet, kā lielākajā daļā Eiropas. Tas būtiski palīdzētu mazajiem un vidējiem uzņēmējiem šajā nozarē, nodrošinot plašāku klientu loku.


Pasākumā piedalījās teju 10 dažādi IT uzņēmumi no Latvijas IT klastera vidus, līdz ar ko brūzis tika analizēts daudzpusīgi. Alus darītavas “Valmiermuiža” digitalizācijas līmeni varētu vērtēt vidēji - tiek izmantotas dažādas tehnoloģiski vienkāršas sistēmas, kas spēj atvieglot ikdienu, taču to potenciāls ir daudz plašāks. IT eksperti arī atzīst, ka ir viegli apjukt piedāvājumos, tāpēc šādas vizītes palīdz piemeklēt vai izstrādāt individuālu risinājumu, pamatojoties uz klienta vajadzībām.


Nākamās Latvijas IT klastera vizītes plānotas uz pārtikas uzņēmumu “Aloja Starkelsen”, dārzeņu audzēšanas un pārstrādes uzņēmumu “Dimdiņi” un citiem, kuri ir izrādījuši interesi, lai attīstītu digitalizācijas procesus savos uzņēmumos.



Saziņai:

Ira Raciņa

Latvijas Informācijas tehnoloģiju klasteris

Digitalizācijas projektu vadītāja

ira.racina@itbaltic.com




Pasākumu cikls "IT eksperti dodas vizītēs uz uzņēmumiem" notiek projekta DIGICLUSTERS ietvaros un to finansē Eiropas Savienības COSME programma. Projekta DIGICLUSTERS mērķis ir attīstīt Eiropas stratēģisko klasteru partnerību viedās specializācijas investīcijām (ESCP-S3), lai veicinātu digitālo transformāciju pārtikas un tās iepakojuma nozarē, izmantojot klasteru organizētus starpnozaru hakatonus. Projektu DIGICLUSTERS Latvijā īsteno Latvijas IT klasteris.


*Šī raksta saturs ataino tikai autora viedokli un ir vienīgi viņa atbildība; nevar uzskatīt, ka tas atspoguļo Eiropas Komisijas un/vai Mazo un vidējo uzņēmumu izpildaģentūras (EASME) vai kādas citas Eiropas Savienības struktūrvienības viedokli. Eiropas Komisija un Aģentūra neuzņemas nekādu atbildību par rakstā esošo informāciju.


Join our miling list! Don't miss other exciting stories!

bottom of page