top of page

Atskats: Austrumāzijas brokastis

12. septembrī Latvijas IT klastera rīkotajās Austrumāzijas brokastīs, kur bija iespēja labāk iepazīties ar Japānas, Korejas un Ķīnas tirgiem, piedalījās Oļegs Iļģis, 8 gadus ir pavadījis šajā reģionā, strādājot diplomātiskajā dienestā, un Mr. Kodai Terashima, Zabbix vadītājs Japānā.

Abi runātāji iepazīstināja ar IT tirgus tendencēm šajā reģionā, kā arī iepazīstināja ar jaunākajiem eksporta un importa datiem.

Šeit dažas piezīmes no pasākuma:

1) Lai gan Āzija ir tāls tirgus, tur veidojas labi diplomātiskie kontakti un daudzi Latvijas uzņēmumi jau tur darbojas pilvērtīgi. Šajā reģionā augstu vērtē preces un pakalpojumus, kuri ražoti Eiropā.

2) Korejā šobrīd visi interesējas un aizraujas ar mākslīgo intelektu. Tas ir visur - stacijās, autobusos, veikalos, telefonos utt. Viņus aizrauj viss jaunais un nekur neredzētais.

3) Japānā IT speciālistu spēcīgā joma ir hardware, savukārt software nav tik spēcīgs.

4) Biznesa komunikācijā Japānā un Korejā ir gan kopīgas, gan būtiski atšķirīgas iezīmes. Abās valstīs biznesā nelieto vārdu "nē", drīzāk "padomāsim", "varbūt" vai tamlīdzīgi. Šo ir būtiski ņemt vērā, ja uzsāk biznesa sarunas ar šīs valsts uzņēmumiem, privātpersonām. Galvenā atšķirība ir ātrums: Japānā biznesa lēmumi tiek pieņemti lēnām un tiek rūpīgi izvērtēti, tādējādi veidojot ilgstošas attiecības starp sadarbības partneriem, savukārt Korejā lēmumi tiek pieņemti ātri un ilgstošas biznesa attiecības var tā arī neizveidoties. Ja Japānā lielu uzmanību vērš uz produkta detaļām, lai tas būtu nostrādāts vizuāli un funkcionāli perfekti, tad Korejā perfekcionisms nav tik izteikts.

5) Eiropā plaši pazīstamas tādas platformas, kā WhatsApp, taču šajā reģionā viņiem ir vietējās tīklošanās platformas, piemēram, Kakao talk. Šo rīku izmanto arī oficiālā komunikācijā, tāpēc, ja dodas uz šo reģionu ir vērts lejupielādēt šo lietotni.

Pieejamie faili:

Oļega Iļģa prezentācija šeit.

Brokastis organizētas Latvijas IT klastera projekta “Informācijas tehnoloģiju nozares konkurētspējas un eksportspējas paaugstināšana" ietvaros (projekta Nr. 3.2.1.1/16/A/004) ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansiālu atbalstu.

Join our miling list! Don't miss other exciting stories!

bottom of page